Stamgroepen

Verschillende leeftijden bij elkaar

Eén van de meest opvallende zaken op een Jenaplanschool is het werken in stamgroepen. In een stamgroep zitten kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar in één groep. In een kleuterbouwgroep kinderen van leerjaar 1 en 2, in een onderbouwgroep kinderen van leerjaar 3 en 4, in een middenbouwgroep kinderen van leerjaar 5 en 6 en in een bovenbouwgroep kinderen van leerjaar
7 en 8.

Leren van en met elkaar

Elke groep heeft een eigen leerkracht, die wij stamgroepleider noemen. Elk kind kan in zo'n stamgroep op het eigen niveau werken en daarnaast een ander helpen of geholpen worden. Kinderen kunnen daardoor veel van en met elkaar leren.

 

 

Rolwisseling

Een ander belangrijk voordeel van het werken in stamgroepen is wat wij de rolwisseling noemen. Kinderen komen als jongsten een stamgroep binnen en hebben dan een heel ander rol, dan wanneer ze oudste zijn. Bij de oudsten wordt er door de stamgroepleider meer een beroep op hen gedaan bij het leiden van een groepje of bij het helpen van andere kinderen. Hier kunnen de kinderen veel van leren op het gebied van hun sociaal emotionele ontwikkeling (positief zelfbeeld, zelfvertrouwen).

Katholieke Jenaplanschool De Toermalijn
Galjoen 24-24
8243 LR Lelystad

Telefoon: 0320 24 63 67
Directeur: Frank van Oeffelt


Toermalijn Noord
Jol 24-53
8243 GN Lelystad

Telefoon: 0320 76 00 70

Samenwerkingen

 

KBS De Toermalijn maakt deel uit van
Scholengroep Katholiek Onderwijs Flevoland en Veluwe

Bekijk hier de animatie van SKO