Steengoed onderwijs!

Kwaliteit als basis

De Toermalijn is jarenlang een katholieke jenaplanschool geweest. We vinden dit nog steeds een prachtig concept waar we veel aspecten van behouden. Toch kiezen we ervoor om het jenaplandeel van onze gevel af te halen. Na gesprekken zijn we tot de conclusie gekomen dat onze kinderen nu wat anders nodig hebben en prettig vinden. Hierbij voldoen we niet meer aan de Jenaplanvoorwaarden. 

Wij zijn een katholieke basisschool waarbij we uitgaan van het regulier, klassikaal onderwijs. Dat klinkt saai, maar dat is het zeker niet. Het biedt de rust, ruimte en structuur die onze leerlingen zoeken. Daarnaast vinden wij samen leren, ontdekken en samen zijn erg belangrijk. Dit zie je terug in onze pedagogische aanpak en schooldoorbroken activiteiten zoals kamp of de sportdag. 

Het afgelopen jaar is er op de Toermalijn hard gewerkt aan onze kwaliteit. Hiervan is ook al veel resultaat terug te zien in de school. De grootste veranderingen vinden plaats in het schooljaar 2022/2023. In dit jaar gaan we onze reken-, taal-, spelling- en leesmethode vervangen. Dit is veel en een zwaar traject. Toch zijn wij van mening dat het nodig is. Onze leerlingen verdienen het beste en dat kregen ze niet. Het niveau kan omhoog dus gaan we de uitdaging met elkaar aan. 

Komend schooljaar staat in het teken van borging van de basiskwaliteit, het ontwikkelen van onze nieuwe visie, het herpositioneren van onze katholieke identiteit en het creëren van een prachtig integraal kindcentrum op één locatie in het Galjoen.  

Een review van Lisa

Hoi! Ik ben Lisa. Ik zit in de bovenbouw van de Toermalijn. Met mijn groep 7/8 zit ik op de hoofdlocatie. We hebben een juf die de hele week aanwezig is. Dat vind ik fijn. 

De Toermalijn is een rustige, gezellige school waar ik met 25 kinderen in een klas zit. Vroeger gingen we in de pauze naar huis om te eten. Dat doen we nu niet meer. Ik vind dat een stuk fijner, want je kan in de pauze nu met vrienden praten en spelen. 

Samen met andere kinderen en meester Ernst heb ik het nieuwe logo uitgezocht. Ik hoop dat u het mooi vindt. We hebben het oude logo gedraaid en voorzien van hippe, stoere, maar ook rustige kleuren. 

Er is op de Toermalijn veel aan het veranderen. Sommige dingen vind ik niet zo leuk. De regels zijn best wel een stukje strenger geworden. Zo mogen we bijvoorbeeld niet meer alleen fietsen naar de gym. Ik snap wel waarom het is hoor! Het is veel veiliger nu en juf loopt nu niet meer alleen. Was ook wel een beetje zielig…

Ik hoop je snel tegen te komen bij ons op school! Groetjes Lisa.

Een dagje Toermalijn

Op onze school vinden we een goede start belangrijk. Hier nemen we de tijd voor. Je mag daarom al om 8:15 uur naar binnen. Goedemorgen zul je vaak horen en gaan zeggen op de Toermalijn. We vinden het fijn om te weten hoe het met iedereen gaat. 

Om 8:30 uur start de juf of meester met de dag. Deze starten we meestal in de kring. We hebben een gesprek over hoe het met iedereen gaat, bespreken thema’s uit Trefwoord (onze katholieke identiteitsmethode) of behandelen een les van KIVA (onze anti-pestmethode). Na deze opstart gaan we aan de slag met de vakken rekenen, taal, spelling en lezen. Tussendoor hebben we natuurlijk een kleine pauze en spelen we met elkaar buiten. 

Na de kleine pauze gaan we weer aan het werk. Ook deze periode staat in het teken van de basisvakken. 

We lunchen met elkaar op school. Dit hoort bij het vijf gelijke dagen model wat onze school gebruikt. Na de lunch spelen we weer even fijn buiten met elkaar. 

In de middag is er vaak ruimte voor projecten. Deze gaan vaak over natuur, techniek, aardrijkskunde, geschiedenis, creatief of Engels. Dit kan in je eigen groep zijn, maar ook bouw- of schooldoorbroken. Zo zie je ook veel andere kinderen in de school!

Om 14:00 uur sluiten we de dag weer af in de kring. We evalueren wat er fijn was en waar nog verbeterpunten liggen. Om 14:15 uur ben je uit.

Tot morgen!

Kom sfeer proeven

Een eerlijk verhaal

De Toermalijn heeft het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad. De kwaliteit van het onderwijs heeft onder druk gestaan. Op dit moment zijn we met een sterk team grote stappen aan het zetten in de goede richting. Het gaat goed met de school. Er is rust, een fijne sfeer en de resultaten stijgen. In het neerzetten van de 2.0 versie van de Toermalijn proberen we iedereen te betrekken. We luisteren naar ouders, onze kinderen en de tijd van nu.

Dit zijn onze speerpunten